Do you know the *food self-sufficient rate in the UK? Some online news reported that the British food self-sufficient rate has grown from 30% to 70% ! What happened in the UK, and how about in Japan?
Foods which they consume themselves in Japan are not enough by only *domestic *agricultural products, but Japan also imports foods such as a lot of agricultural products from foreign countries.
"Food self-sufficient rate" *indicates the percentage of foods types which people produce and consume in their own countries. It's calculated by the amount of food which was produced in their countries ÷ the amount of food which was consumed in their countries.
The rate is about 40% in Japan (as of 2015). It's lower than other *develped countries. The rate has been decreasing from 79% in 1960 to 40% in 2015. The Japanese life style has been changed by western ones, and it's one of the reasons because we recently eat cuisine cooked with import products such as *wheats(breads) and means, etc.
We must understand that our consuming the local food has increased the Japanese self-sufficient rate.
And it's important to know the necessity of self-sufficiency as a lesson of food shortage after World War Ⅱ, as Britain has increased self-sufficiency *significantly.
*food self-sufficient rate 食料自給率
*domestic 国内の
*agricultural product 農産物
*indecate 指す、示す
*developed country 先進国
*wheat 小麦
*significantly 大幅に
イギリスの食料自給率がどのくらいか知っていますか?あるニュースではイギリスの食料自給率は30%から70%に上がったのだそうです。どうしたらそんなに上がるのでしょう?また日本ではどうなのでしょうか。
日本国内で消費する食料は、国内の農産物だけでは足らず、外国の農産物などを輸入することでまかなっています。
「食料自給率」とは、自国で生産し消費する食料の量の割合を示しています。つまり、自国で生産される食料量 ÷ 自国で消費される食料量で表されます。
2015年時点で、日本の食料自給率は約40%です。先進国の中でも低い割合です。
1960年に約79%だったものが、2015年には約40%に減少しています。その理由の一つとして、日本人のライフスタイルが欧米化してきたことが考えられます。近年は輸入小麦(パン類)や輸入肉などを使った料理が多く食べられるようになったことが原因と言えるでしょう。
しかし、私たちは地産地消によって日本の自給率が高まるということを知らなくてはいけません。
イギリスでは第二次世界大戦中の食料難を教訓として、その後地産地消の必要性を知ることとなりました。イギリスの自給率が大幅に上がったのにはそのような理由があるのです。
Harumi Miyahara